Αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με το YouTube σήμερα; (Video)

ΕΠΙΤΥΧΙΑ – ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ – MARKETING – ONLINE BUSINESS

Αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με το YouTube σήμερα; (Video)

Published 7 months ago in video - 0 Comments

Αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με το YouTube και να ξεκινήσει το δικό του κανάλι σήμερα; Είναι εφικτό να βγάλεις λεφτά από το YouTube άμεσα; Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ονομάζεται YouTube. Αν θες να μάθεις αν το YouTube είναι για σένα διάβασε προσεκτικά ολόκληρο το άρθρο!

Μπορεί να σου φανεί σκληρό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και αν δε θέλεις να “πονέσεις” αποδέξου αυτό που έχω να σου πω! Αυτό το άρθρο θα διασπαστεί σε 3 πολύ βασικά κομμάτια με σκοπό να σε βοηθήσω στο 100% να κατανοήσεις το αν η πλατφόρμα αυτή είναι για σένα ή όχι.

Επίσης να πω ότι χαίρομαι που έψαξες να βρεις αυτό το άρθρο γιατί αυτό δείχνει ότι δεν έχεις άγνοια. Πολλά νεαρά άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν,  έχουν αναπτύξει λάθος πεποιθήσεις σχετικά με το YouTube. Έχουν κάποιες ιδέες στο μυαλό τους που πραγματικά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το ότι βρίσκεσαι τώρα εδώ, δείχνει ότι δεν είσαι από αυτά τα άτομα και αμφισβητείς λίγο αυτά που πιστεύεις!

Η βασική μου απάντηση στο ερώτημα “αξίζει κάποιος να ασχοληθεί με το YouTube σήμερα;” είναι αναλόγως ποιος είναι αυτός ο κάποιος.

Παρακάτω θα προσπαθήσω να σου δείξω για ποιους είναι το σημερινό YouTube και για ποιους δεν είναι! Παρακαλώ κατανόησε χωρίς εγωισμό το παρακάτω άρθρο γιατί ενδέχεται να βγεις από τρομερούς μπελάδες αν κατανοήσεις σωστά. Επίσης δε θέλω σε καμία περίπτωση να σε αποκαρδιώσω όμως θα πω όλη την αλήθεια.

Έχε πάντα στο νου σου ότι μπορεί μεν τώρα να μην είναι η σωστή στιγμή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα είναι πάλι έτσι τα πράγματα. Πάμε να ξεκινήσουμε!

Το πρώτο στάδιο αυτού του άρθρου είναι ο εξοπλισμός, οι πόροι και γενικά τι ακριβώς χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις κανάλι στο YouTube. Τι χρειάζεσαι δηλαδή απλά και μόνο για να υπάρξεις στον χώρο αυτόν.  Όχι να πετύχεις, να υπάρξεις!

1. Τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις κανάλι στο YouTube

Το πρώτο που χρειάζεσαι είναι τα λεφτά! Και εδώ ακριβώς είναι που το 99% των ατόμων που θέλουν να ξεκινήσουν YouTube πρέπει να φύγουν τρέχοντας και να ξεχάσουν αυτήν την ιδέα. Βλέπεις τα παιδάκια που δεν κατανοούν το σύστημα, νομίζουν ότι πάντα θα είναι εκεί οι γονείς τους να πληρώνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Επίσης κάτι άλλο που νομίζουν είναι ότι θα βγάλουν λεφτά εξ’αρχής. Το ακριβώς αντίθετο φίλοι μου. Δε θα βγάλετε cent. Ίσα ίσα θα δώσετε πάρα πολλά λεφτά απλά και μόνο για να υπάρξετε μέσα στην πλατφόρμα. Αν δεν τα έχετε αυτά τα λεφτά και είναι να τα δανειστείτε από τους γονείς σας, μην ασχοληθείτε με το YouTube.

Γενικά, αν δε βγάζεις λεφτά, αυτό που θέλεις και χρειάζεσαι είναι λεφτά! Πρέπει πρώτα να κοιτάξεις πως να βγάλεις αυτά τα λεφτά και μετά αν δε σου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο βγάζεις λεφτά να κοιτάξεις τι θα κάνεις για εκείνο σου το πρόβλημα.

“Το YouTube έτσι όπως είναι σήμερα δε δίνει τίποτα ειδικά στην Ελλάδα.”

Τώρα από την άλλη μεριά, αν έχεις επιχείρηση και έχεις budget για ξόδεμα και χρόνο, μπες στο YouTube 100%. Το YouTube είναι μια καταπληκτική πλατφόρμα που μπορεί να αυξήσει τις δουλειές καθώς θα δώσει πρόσβαση σε φρέσκο πελατολόγιο.

Τι εξοπλισμός χρειάζεται κάποιος;

  1. Κάμερα (Υπολόγισε 600Ε για μια αξιοπρεπή κάμερα)
  2. Microphone (150-300Ε)
  3. Φώτα (Υπολόγισε γύρω στα 150-200Ε για 3 καλά φώτα)
  4. Studio (Το δικό μου, μου βγήκε κοντά στα 100Ε)
  5. Υπολογιστής με επεξεργαστή i5 και πάνω. (Κοντά στα 400Ε ένας αξιοπρεπής)
  6. Editing Software (Βρες το σπασμένο στο internet σε Torrent)

Αυτά περί εξοπλισμού. Κοντά στα 1200Ε ας πούμε για να έχουμε μια αξιοπρέπεια. Μπορεί να πάει και στα 5000Ε πολύ άνετα το κομμάτι του εξοπλισμού γι’αυτό θέλει λίγο προσοχή. Όπως και να ‘χει ακολουθήστε την παρακάτω συμβουλή:

“Μην ερωτεύεστε την ύλη!” -Terry Hatziieremias

Προσέξτε τι θα αγοράσετε ναι, προστατέψτε τον εξοπλισμό σας σαν κόρη οφθαλμού, ναι! Όμως ποτέ μην ερωτεύεστε. Είναι και αυτό ένας κουβάς που σε 3 χρόνια θα έχει απαξιωθεί πολύ και θα χρειάζεται πέταμα.

2. Content Creation Process – Παραγωγική διαδικασία δημιουργίας περιεχομένου

Ωραία εφόσον τώρα έχεις τον εξοπλισμό που σημαίνει ότι δούλεψες κάπου και αγόρασες με το αίμα σου τα πράγματα αυτά, χρειάζεσαι περιεχόμενο. Ξαναλέω εδώ ότι αυτά είναι μόνο για να υπάρξεις και όχι για να πετύχεις σε αυτόν τον κόσμο!

Ο κανόνας είναι, από το πόσο καλό είναι το περιεχόμενο σου θα εξαρτηθεί και το αν θα πετύχεις ή όχι. Το YouTube αξίζει πολύ αλλά για να γίνει σωστά και να αξίζει και για εσένα ως δημιουργό χρειάζεται να ξέρεις το Format με το οποίο θέλεις να βγάλεις τα βίντεο.

Ήρθε η ώρα για παραδείγματα!

1. Το πρώτο Format που δουλεύει είναι το: Talking Head ή αλλιώς SHOW!

Παρακάτω βλέπεις το The Ask GaryVee Show με τον Gary Vaynerchuck και το Thepdproject Show με εμένα! Σε αυτό το Format κάθεσαι direct the camera και μιλάς. Ουσιαστικά παρουσιάζεις μια κατάσταση, απαντάς σε κάποια ερώτηση, κάνεις μια συνέντευξη, λες μια ιστορία ή απλά δίνεις καλές πληροφορίες στο κοινό σου.

2. Το δεύτερο Format που πάει τρένο στο YouTube είναι τα lifestyle & travel Vlogs

Τα Vlogs πιάνουν πάρα πολλούς Subscribers. Ο Logan Paul σε ένα μόλις χρόνο έπιασε 13 εκατομμύρια στο κανάλι του. Ο αδερφός του o Jake Paul αντίστοιχα έχει πάνω από 11 εκατομμύρια εγγραφές. Μετά έχουμε φυσικά τους Casey Neistat, Roman Atwood αλλά και τον Gary Vaynerchuck που συναντήσαμε πιο πάνω, που λίγο πιο σοβαροί στο περιεχόμενο τους.

Τα Vlogs αυτά είναι daily ή σχεδόν daily. Κάθε μέρα βγάζουν περιεχόμενο.

“Δεν υπάρχει περίπτωση χωρίς ομάδα να βγάλεις Daily και να το διατηρήσεις.”

Πιστεύω ότι δεν είναι εφικτό το daily. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και χρειάζεται πολλά λεφτά και business από πίσω να στηρίζει τον δημιουργό. Ο μόνος που το κατάφερε πετυχημένα για έναν ολόκληρο χρόνο μόνος του είναι ο Casey Neistat. Όταν τα λεφτά που έβγαζε ήταν πολλά, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να το συνεχίσει και έτσι σταμάτησε το daily.

3. Tο τρίτο πολύ πιασάρικο Format είναι τα Tutorials

Τα tutorials είναι τα βίντεο που βασικά σου δείχνουν πως να κάνεις κάτι συγκεκριμένο. Πολύ συγκεκριμένο μάλιστα. Όπως το πως να βάλεις διαφήμιση στο Facebook το 2017 ή το πως να φτιάξεις thumbnail για τα video σου! Από τέτοιου είδους βίντεο μπορεί κάποιος να βγάλει χρήματα γιατί προτείνει πράγματα.

Όταν λες στο κοινό πως να τραβήξει πιο σωστές φωτογραφίες για παράδειγμα, θα μιλήσεις για τον εξοπλισμό σου. Εκεί μπορείς να βάλεις amazon affiliate links. Αν κάποιος αγοράσει από το link σου παίρνεις ένα 5-8% από το amazon.

Μπορεί να μην ακούγεται τρομερό, αλλά αν είναι κάποιος μεγάλος YouTuber, 5% για μια κάμερα των 1000Ε είναι 50 ευρώ. 50 Ευρώ επί 100 άτομα είναι πέντε χιλιάρικα. 100 άτομα είναι μικρό νούμερο για έναν που έχει 7 εκατομμύρια άτομα έτσι;

Αυτά όλα συμβαίνουν στην Αμερική! Στην Ελλάδα δεν υπάρχει amazon. Μέχρι να ρθει το amazon εδώ δε μπορεί κάποιος να δουλέψει εύκολα με affiliate marketing.

Δες τα links σε αυτό το βίντεο του Neistat. Πρώτα απ’όλα έχει σχεδόν 3.000.000 προβολές. Πιστεύεις ότι δεν αγόρασαν 3000 άτομα από το βίντεο αυτό; Μπορεί να έβγαλε και μισό εκατομμύριο από ένα και μόνο βίντεο.

4. Το τέταρτο Format είναι τα βίντεο σχολιασμού

Ο μεγαλύτερος YouTuber, ο Pewdiepie κάνει τέτοια βίντεο. Διασκεδαστικά βίντεο σχολιασμού. Τα τελευταία χρόνια κάνει βίντεο που σχολιάζει την επικαιρότητα ή κάτι που τον ενδιαφέρει με σκοπό το γέλιο και δουλεύει. Μπορεί σχετικά με τις εγγραφές του να μην έχει τόσες πολλές προβολές, όμως πλέον το YouTube έχει αλλάξει.

Υπάρχουν και άλλες κατηγορίες όπως gaming, animation. Γενικά όμως κάποιος χρειάζεται μία τουλάχιστον κατηγορία για να μπορέσει να υπάρξει στην πλατφόρμα. Επίσης ανάλογα με το ποιο είναι το περιεχόμενο σου, διασκέδαση ή επιμόρφωση, διαλέγεις και το κατάλληλο format.

Για παράδειγμα εγώ επέλεξα για αρχή τα talking head/show-style βίντεο. Αυτό γιατί θέλω να χτίσω δεσμό με το κοινό μου. Η επιλογή του format δε θα πρέπει να είναι τυχαία και τέλος κάθε style έχει τα υπέρ και τα κατά του. Τίποτα δεν είναι τέλειο και αυτή είναι η ομορφιά του.

3. Τα μυστικά του YouTube – Η τεχνική κατάρτιση

Η τρίτη ιδέα που θα πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του πριν ξεκινήσει το YouTube είναι η τεχνική κατάρτιση. Άντε έφτιαξες το βίντεο, πως το ανεβάζεις στο YouTube; Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε να πατήσει κάποιος τη λέξη κλειδί που χρησιμοποιείς στον τίτλο σου και να βγει το δικό σου βίντεο.

Αν πραγματικά θέλει κάποιος να μπει στη φάση, το πιο έξυπνο που μπορεί να κάνει είναι να αγοράσει ένα πρόγραμμα που δείχνει το πως. Ένα Online Course δηλαδή. Μπορείτε να βρείτε ένα με 20-30Ε από το udemy.com ή το lynda.com. Παρόλ’αυτά εγώ θα προτείνω κάτι πιο ακριβό, αλλά πάντα στη ζωή ό,τι πληρώνεις παίρνεις.

Λέγεται Video Breakthrough Academy και σου δείχνει όλα τα μυστικά του YouTube. Την τελευταία φορά που κοίταξα κόστιζε 497 δολλάρια! Δεν είναι φτηνό, αλλά η καλή γνώση ποτέ δεν είναι φτηνή. Ξαναλέω αυτό είναι μόνο για όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το YouTube.

Αν κάποιος δεν έχει τα χρήματα και θέλει πολύ να μπει στο YouTube πρέπει να κάνει πάρα πολύ καλή έρευνα. Προτείνω να αφιερώσει 2-3 μέρες ώστε να διαβάσει άρθρα και να δει βίντεο tutorials που λένε πως να το κάνεις σωστά.

Επίλογος

Το YouTube δεν είναι απλά ανεβάσα βίντεο για χαβαλέ. Μετά δε θα πιάνει ούτε μία προβολή και θα μαραζώσεις ως δημιουργός. Υπάρχει διαδικασία και ελπίζω να βοήθησα με αυτό το άρθρο σήμερα. Θεωρώ ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι για όλους ειδικά γι’αυτούς που δεν έχουν χρήματα! Αν έχεις κάτι να προσθέσεις κάνε μου το σχόλιο σου από κάτω! Θα χαρώ να απαντήσω.

Related Article: Πως να προβάλλεις σωστά τον εαυτό σου

Στην επιτυχία σου,

Λευτέρης (Terry) Χατζηιερεμίας

Δημιουργός του Online Course: Morning Energy

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το πως λειτουργεί η ψυχολογία σου και η αυτοπεποίθηση σου έχω κάτι για σένα. Έχω δημιουργήσει ένα πρόγραμμα σε μορφή βίντεο που εξηγεί ακριβώς το πως λειτουργεί η ψυχολογία σου και τι να κάνεις για να την ελέγξεις και να την αυξήσεις! Πάρ’το δωρεάν στο www.morning.gr

Αν έχεις την όρεξη και θέλεις να συμπληρώσεις κάτι, παρακαλώ, στα σχόλια από κάτω!

Επίσης μη ξεχάσεις να κάνεις Like στη σελίδα στο Facebook, να μπεις στην κοινότητα στο Facebook Group και να κάνεις εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube.

>