Γιατί Κάνουμε Πράγματα Που ΔΕΝ Θέλουμε - 2 Σημαντικοί Λόγοι - Λευτέρης Χατζηιερεμίας (Terry Hatziieremias)

ΕΠΙΤΥΧΙΑ – ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ – MARKETING – ONLINE BUSINESS

Γιατί Κάνουμε Πράγματα Που ΔΕΝ Θέλουμε – 2 Σημαντικοί Λόγοι

Published last year in Daily Blog , ΖΩΗ , ΣΧΕΣΕΙΣ - 0 Comments
γιατί κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε.

Έχεις κάνει ποτέ κάτι που δε θέλεις; Γιατί Κάνουμε Πράγματα Που ΔΕΝ Θέλουμε

Ήρθες ποτέ σε μια κατάσταση που κάποιος σου έκανε μια πρόταση και ενώ είχες στο μυαλό σου να πεις ακαριαίο όχι, στο τέλος έκανες το εντελώς αντίθετο;

Λοιπόν, απ’ότι φαίνεται όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους κάνουν πράγματα που είναι αντίθετα με τις αξίες τους αλλά και με τους στόχους τους.

Σε αυτό το blog post θα προσπαθήσω να αναλύσω λίγο το γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά και ποιο είναι το αντίκτυπο που έχει πάνω μας.

Λοιπόν γεια σας φίλοι μου είμαι ο Λευτέρης Χατζηιερεμίας και καλώς ορίσατε στο σημερινό μου blog post. Αν είστε καινούριοι στην παρέα θέλω να ξέρετε ότι έχω ξεκινήσει ένα project. Αυτό που διαβάζετε αυτή τη στιγμή είναι μέρος αυτού του project.

Ο στόχος μου είναι να δίνω απλόχερα το περιεχόμενο μου μέσω αυτού του blog και του καναλιού μου στο YouTube με σκοπό να βοηθήσω κάποια άτομα που ενδιαφέρονται να βοηθηθούν.

Εδώ γράφω κάθε μέρα από κάτι 5/7 και στο YouTube ανεβάζω περιεχόμενο κάθε Παρασκευή. Έχω βάλει ένα σύστημα το οποίο κάθε μέρα στις 7 το πρωί σου στέλνει στο email σου το χθεσινό μου άρθρο χωρίς να χρειάζεται να μπεις στο site και χωρίς σύνδεση στο internet. Αν σου αρέσουν αυτά που βλέπεις και ακούς από μένα βάλε το email σου στο τέλος της σελίδας.

Πάμε τώρα στα δικά μας. Θα σου δώσω σήμερα δύο τρεις καλούς λόγους του γιατί κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε.

Γιατί κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε

Ζώνη Άνεσης

Γιατί κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε; Για να απαντήσω σωστά σε αυτήν την ερώτηση θα πρέπει να μπω λίγο στα νερά της ψυχολογίας που είναι το αγαπημένο μου χόμπι το τελευταίο διάστημα. Θα μιλήσω λίγο για τη ζώνη άνεσης, τι είναι και πως λειτουργεί. Η ζώνη άνεσης μας κατ’αρχάς είναι κάτι που έχουμε όλοι μας.

Με πολύ απλά λόγια γιατί το τελευταίο που θέλω είναι να γίνω μη αντιληπτός, ζώνη άνεσης είναι μια φούσκα που δημιουργεί ο υποσυνείδητος νους μέσα από τις εμπειρίες της ζωής με σκοπό να αποφευχθεί ο πιθανός κίνδυνος.

“Ζώνη άνεσης είναι μια φούσκα που δημιουργεί ο υποσυνείδητος νους παραδειγματισμένος από τις εμπειρίες της ζωής με σκοπό να αποφευχθεί ο πιθανός κίνδυνος.”

– Terry Hatziieremias

Στην ουσία είναι ο μηχανισμός που μας λέει στο πίσω μέρος του μυαλού μας, μη το κάνεις αυτό καλύτερα, μπορεί να ιδρώσεις, μπορεί να ξεφτιλιστείς, μπορεί να χτυπήσεις. Κάπως έτσι λειτουργεί η ζώνη άνεσης μας και ο λόγος της ύπαρξης της είναι για να μας αποτρέψει από το να χτυπήσουμε. Είτε σωματικά είτε ψυχολογικά.

Η ζώνη άνεσης έχει πολλές εφαρμογές γενικότερα και δικαιολογεί αρκετές ανθρώπινες συμπεριφορές. Στο παράδειγμα μας θεωρώ ότι η ζώνη άνεσης είναι ο κύριος λόγος που ενώ θέλουμε να πούμε όχι καταλήγουμε στο ναι.

Έρχεται κάποιος και μας ζητάει κάτι παράλογο για το πρόγραμμα της ημέρας που έχουμε θεσπίσει. Εμείς αντί να πούμε όχι και να συνεχίσουμε ήρεμα και ωραία τη ζωή μας, λέμε ναι. Το ναι όμως δεν το λέμε επειδή θέλουμε να βοηθήσουμε τον άλλον ή κάτι τέτοιο.

Αυτό το ναι είναι υποσυνείδητο και έχει να κάνει με την ανασφάλεια που έχουμε εμείς για το μέλλον. Με λίγα λόγια βοηθάμε τα άτομα με σκοπό κάποια στιγμή να βοηθηθούμε αντίστοιχα. Προσοχή εδώ, δε λέω ότι αυτό είναι καλό, κακό δε με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Το θέμα που εξετάζω είναι το γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο και η ζώνη άνεσης μας πάλι δίνει μια ικανοποιητική εξήγηση.

Για να μη χαλάσουμε τη σχέση

Κάποιες φορές νοιαζόμαστε για τη σχέση μας με τον άνθρωπο που μας κάνει αυτήν την πρόταση. Άλλες φορές αντίστοιχα όχι. Είναι το ίδιο να σου ζητήσει κάτι ένας συγγενής πρώτου βαθμού και ένας απλός φίλος; Σε καμία περίπτωση. Η απάντηση μας άρα επηρεάζεται από το πρόσωπο που μας κάνει την πρόταση.

Αυτό όμως είναι το δεδομένο. Κάτι που κρύβεται από πίσω είναι τα αισθήματα μας γι’αυτό το πρόσωπο. Τα συναισθήματα είναι υπερβολικά δυνατός παράγοντας για να μην τον συμπεριλάβω στο σημερινό μου άρθρο. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε συναισθήματα δυνατά και παρόλο που ξέρουμε ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι το ορθό, για χάρη του άλλου ανθρώπου θυσιαζόμαστε.

“Ποτέ δεν πρέπει να περιφρονούμε κάτι τόσο δυνατό όσο τα ανθρώπινα συναισθήματα γιατί έχουν τη δύναμη να μας καταστρέψουν.”  – Terry Hatziieremias

Ποιο είναι το αμέσως καλύτερο που πρέπει να αναλύσουμε μετά το σημείο για το συναίσθημα;

Φυσικά η ανθρώπινη λογική. Σχεδόν πάντα αυτά αντικρούονται έτσι; Λοιπόν στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν θέλετε να πάτε με τα νερά της λογικής και όχι του συναισθήματος, πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας αυτήν την απλή ερώτηση.

Θέλει ο μελλοντικός μου εαυτός να κρατήσει τη σχέση με αυτόν τον άνθρωπο;

Αν η απάντηση είναι ναι και η πρόταση δεν πάει κόντρα με τις αξίες που έχετε θέσει ως άνθρωπος. Τότε εκεί πιστεύω ότι την πατάτε και ενδίδετε. Δε λέω ότι αυτό είναι σωστό ή λάθος, αυτό το δείχνει η ιστορία. Γενικότερα όταν έχει να κάνει κάτι με ανθρώπινες σχέσεις τότε δε πιστεύω ότι υπάρχει σωστό και λάθος. Γιατί όλα είναι σχετικά.

Τώρα αν η απάντηση είναι τότε πρέπει να είστε ξεκάθαρος. Πρέπει το όχι σας να είναι βροντερό και τρανταχτό. Nα δώσετε στον άλλον την αντίληψη ότι δε θέλετε να συνεχιστεί η συνεργασία σας.

Είναι πολύ σημαντικό να είστε ξεκάθαροι τη σωστή στιγμή.

Κάτι τελευταίο που θέλω να προσθέσω πριν κλείσω αυτό το άρθρο γιατί απ’ότι βλέπω θα ξεπεράσω τις 1000 λέξεις και δε το θέλω αυτό είναι ότι κάποιες φορές στη ζωή τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Κάποιες φορές πρέπει να βγούμε έξω από τη ζώνη άνεσης μας και να πούμε αυτό το μεγάλο όχι και εννοείται να υποστούμε τις συνέπειες.

Όταν μιλάω όμως για συνέπειες δεν εννοώ πάντα απαραίτητα κάτι κακό. Οι συνέπειες της ενέργειας μας μπορεί αντίστοιχα να έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας.

Λοιπόν πάει και το σημερινό μου, θα τα πούμε στο αυριανό της Τετάρτης!

Αν έχεις κάποια απορία ή θέλεις κάτι να προσθέσεις Be my guest! Κάνε μου σχόλιο από κάτω και υπόσχομαι να απαντήσω! 🙂

Αν τώρα θέλεις κάτι πιο ιδιαίτερο πάτα αυτόν τον σύνδεσμο και συμπλήρωσε τη φόρμα επικοινωνίας. Θα χαρώ να βοηθήσω.

Τέλος αν σου αρέσουν αυτά που διαβάζεις και θέλεις να τα έχεις και στο email σου καθημερινά, δεν έχεις παρά να συμπληρώσεις από κάτω τα στοιχεία σου.

Α και να μη ξεχάσω, κάνε και ένα share από τα κουμπάκια που έχω βάλει αριστερά ώστε να μεταδοθεί το μήνυμα! Ευχαριστώ πολύ γι’αυτό πραγματικά με βοηθάει!

Θα τα πούμε στο επόμενο,

Λευτέρης Χατζηιερεμίας

>
error: Content is protected !!