Πως Βλέπει ο Άνθρωπος - Η Ανατομία Του Οφθαλμού

ΕΠΙΤΥΧΙΑ – ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ – MARKETING – ONLINE BUSINESS

Πως Βλέπει ο Άνθρωπος – Η Ανατομία Του Οφθαλμού

Published last year in Daily Blog , psychology - 0 Comments
Πως Βλέπει ο Άνθρωπος

Έχετε αναλογιστεί ποτέ πως βλέπετε; Τι συμβαίνει και βλέπουμε εικόνα μέσα στον εγκέφαλο μας; Στο σημερινό μου άρθρο θα γράψω για το πως βλέπει ο άνθρωπος. Μόνο μια προειδοποίηση, θα έχει ορολογία το άρθρο αυτό γιατί θέλω να είναι ακριβές και σωστό.

Εφόσον άρα έδωσα και το disclaimer, ξεκινώ!

Λοιπόν είμαι ο Λευτέρης Χατζηιερεμίας ο ιδρυτής αυτού του blog και του personaldevelopment.gr και σε καλωσορίζω στο Terry Daily. Το TD είναι μια προσπάθεια που κάνω για τη δική μου προσωπική ανάπτυξη, να γράφω ένα άρθρο τη μέρα για πράγματα που με ενδιαφέρουν. Αυτά εν τάχυ είναι η ψυχολογία, το μάρκετινγκ, η αυτοβελτίωση, η επιχειρηματικότητα, η φυσιολογία και άλλα τέτοιας φύσης.

Το σημερινό άρθρο είναι λίγο διαφορετικό. Θέλω να το κάνω πιο ακαδημαικό. Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου μου προέρχεται από το βιβλίο: Η Ψυχολογία του Hilgard Τόμος Α, εκδόσεις Παπαζήση. Μπορεί να κάνει 60Ε αλλά για ακαδημαικό, είναι ευανάγνωστο βιβλίο.

Μη φοβάστε, το άρθο μου θα είναι απολύτως κατανοητό και είμαι σίγουρος πως σίγουρα θα μάθεται κάτι που δε γνωρίζατε! Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε.

Πως βλέπει ο άνθρωπος

Πρώτα απ’όλα πρέπει να εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι το φως γιατί αυτό είναι το κλειδί στην υπόθεση και μετά θα προχωρήσουμε στο πως το μάτι μας μεταφράζει το φως και τελικά έχουμε εικόνα.

Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ταξινομούνται κατά μήκος ενός συνεχούς, του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος σύμφωνα με το μήκος κύματος τους ή τη συχνότητα τους. Το ορατό τμήμα αυτού το φάσματος ονομάζεται φως και περιλαμβάνει τα μήκη κύματος από 700 nanometers έως 400 nm. 

ηλεκτρομαγνητικό φάσμα

Ο άνθρωπος βλέπει μόνο από 700nm έως 400nm

Τα διάφορα μήκη κύματος του φωτός προκαλούν αντίληψη διαφορετικού χρώματος. Το ένα άκρο που έχουμε ερυθρό και στο άλλο άκρο που είναι το ιώδες.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι από το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, το οπτικό φάσμα είναι ελάχιστο παρόλα αυτά είναι ικανό για να μας δώσει όλα αυτά τα όμορφα χρώματα. Εκτός από το οπτικό φάσμα έχουμε τα ραδιομαγνητικά κύματα, τα κύματα υπέρυθρων ακτίνων, τις ακτίνες Χ και Γάμμα και τα υπεριώδη.

Το μέσο με το οποίο ο άνθρωπος μεταφράζει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και τελικά βλέπουμε είναι ο οφθαλμός.

Οι ανθρώπινοι οφθαλμοί είναι πάρα πολυ ευαίσθητα όργανα. Ο υγιής οφθαλμός μπορεί και διακρίνει πολλά και διαφορετικά μήκη κύματος.

Η βασική πηγή του φωτός κατά βάση είναι ο ήλιος. Άλλες πηγές φωτός είναι η φλόγα από το κερί, οι λυχνίες και οι λάμπες. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται πάρα πολλά αντικείμενα από τα οποία κανένα δεν είναι παραγωγός φωτός.

Αυτό συμβαίνει γιατί καμία επιφάνεια δεν είναι λεία. Το φως πέφτει στις επιφάνεις και διαθλάται. Έτσι φτάνει στα μάτια μας με διαφορετική συχνότητα και έτσι αντιλαμβανόμαστε τα περιγράμματα των αντικειμένων.

Η ανατομία του οφθαλμού

ή ανατομία του οφθαλμούΤώρα, το αισθητήριο όργανο της οράσεως είναι ο οφθαλμός. Το άσπρο μέρος του οφθαλμού ονομάζεται σκληρός χιτώνας. Έπειτα έχουμε τη μεμβράνη που καλύπτει το μάτι και ονομάζεται κερατοειδής χιτώνας. Πίσω από τον κερατοειδή βρίσκεται η ίριδα και πίσω της ο φακός. Στο μέσο της ίριδας υπάρχει μια οπή που λέγεται κόρη.

Στην ίριδα υπάρχει ο διαστολέας και ο σφικτήρας της κόρης.

Αναλόγως της έντασης του φωτός, η κόρη ανοίγει και κλείνει ώστε να αφήνει να περνά κάθε φορά η ανάλογη ποσότητα φωτός που χρειάζεται. Ο μηχανισμός αυτός χρησιμεύει και στην εστίαση του φακού έτσι ώστε ο ερεθισμός να σχηματίζεται στην ωχρή κηλίδα, να γίνεται αντιληπτός με καθαρότητα.

Καθώς περνά το φως διαμέσου της κόρης συναντά τον αμφίκυρτο μηχανισμό που ονομάζεται φακός ο οποίος προσαρμόζεται ανάλογα με την απόσταση του αντικειμένου. Γίνεται πιο παχύς ή πιο λεπτός και αυτή η λειτουργία του ονομάζεται προσαρμογή.

Όταν το φως περάσει και από τον φακό, διασχίζει το υαλοειδές υγρό και πέφτει στην εσωτερική επιφάνεια του οφθαλμού, τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Στον αμφιβληστροειδή έχουμε τους φωτοδέκτες, τα κύτταρα που είναι ευαίσθητα στα φωτόνια, την ωχρά κηλίδα και τον οπτικό δίσκο ή τυφλό σημείο.

Από Ηλεκτρομαγνητική ενέργεια σε Νευρική ενέργεια

Το 1866 ο ανατόμος Max Schultze στην εργασία του για την ανατομία και φυσιολογία του αμφιβληστροειδούς ανέφερε πρώτος την ύπαρξη δύο ειδών νευρικών κυττάρων. Τα κωνία και τα ραβδία.

Οι φωτοδέκτες (ραβδία και κωνία) όταν λάβουν φως, μετατρέπουν την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια σε νευρική ενέργεια. Το πως ακριβώς συμβαίνει αυτό όμως, δεν το έχουμε ανακαλύψει.

Άρα, γνωρίζουμε πως το φως είναι ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και γνωρίζουμε ακόμη πως το φως κάνει μια πορεία μέσα στον οφθαλμό πριν φτάσει στους φωτοδέκτες. Οι φωτοδέκτες είναι αυτοί που μετατρέπουν την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια σε ηλεκτρική ώση.

Οι φωτοέδέκτες μπορούν να απορροφήσουν ένα φωτόνιο τη φορά. Μετά πρέπει να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση για να απορροφήσουν το επόμενο. Γι’αυτό και όταν πέφτει ήλιος κατ’ευθείαν μέσα στα μάτια μας για λίγο τυφλωνόμαστε.

Επίλογος

Λοιπόν, αυτά για σήμερα! Αυτό το άρθρο ήταν λίγο διαφορετικό. Το βιβίο πάει και πιο βαθιά δείχνοντας το πως λειτουργεί η ανθρώπινη αντίληψη. Δε θέλω όμως να το πάω ως εκεί γιατί θα βγει πάλι 4000 λέξεις και θα μου φάει μία μέρα. Ίσως κάποια άλλη φορά.

Πάντως αυτό που κρατάω εγώ σχετικά με την οπτική και τον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι το brain imaging. Πλέον υπάρχει τεχνολογία που μας δείχνει ποιες περιοχές του εγκεφάλου αιματώνονται κάθε φορά που βλέπουμε ή ακούμε ή γενικά αισθανόμαστε κάποιο ερέθισμα.

Το brain imaging με ενδιαφέρει!

Ελπίζω να καταλάβατε λίγο περισσότερο το πως βλέπει ο άνθρωπος. Αν σας άρεσε το σημερινό μου άρθρο τότε κοινοποιήστε το στους φίλους σας μέσω των Social Media. Αν έχετε κάποια απορία να μην την κάνετε! Χοχοχο πλάκα κάνω. Θα προσπαθήσω να απαντήσω ό,τι και να ναι.

Τέλος αν σας αρέσουν αυτά που γράφω στο blog μου, βάλτε το mail ώστε να έχουμε επαφή και μέσω email!

Αύριο Παρασκευή θα ανεβάσω το καινούριο βίντεο για το show μου στο YouTube, το thepdproject!

Τα λέμε στο επόμενο,

Λευτέρης Χατζηιερεμίας

>