Πότε πρέπει να βοηθάμε - Γιατί οι άνθρωποι δεν αλλάζουν - Life Coaching

ΕΠΙΤΥΧΙΑ – ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ – MARKETING – ONLINE BUSINESS

Πότε πρέπει να βοηθάμε – Γιατί οι άνθρωποι δεν αλλάζουν – Life Coaching

Πότε πρέπει να βοηθάμε τους ανθρώπους; Γιατί οι άνθρωποι δεν αλλάζουν; Πως να κάνεις Life Coaching; Πότε η συμβουλή που δίνουμε πιάνει τόπο; Αυτές είναι καλές ερωτήσεις που μπορούν να βοηθήσουν πολύ στις διαπροσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις.

Και σε αυτό το άρθρο σήμερα, θα σου πω τι πρέπει ακριβώς να έχεις στο νου σου αν θέλεις να γίνεις life coach ή πιο απλά αν θέλεις να βοηθήσεις κάποιον άνθρωπο! Επίσης θα σου πω κάτι πολύ σημαντικό, τι γίνεται στον εγκέφαλο των ανθρώπων σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι δεν αλλάζουν!

Γι’αυτό συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο!

Πότε πρέπει να βοηθάμε τους ανθρώπους;

1.Όταν το νιώθουμε και έχουμε χρόνο

Είναι πολύ καλό το να δίνουμε βοήθεια σε κάποιον άλλον άνθρωπο, αλλά πρέπει να βγαίνει από μέσα μας και αντίστοιχα να μπορούμε εκείνη τη στιγμή!

Στο τέλος της μέρας αν βοηθήσεις ενώ δεν το θέλεις πραγματικά η δυστυχία καραδοκεί για εσένα τις επόμενες ημέρες στη ζωή σου.

Και αυτό γιατί θα το σκέφτεσαι. Ειδικά αν έχεις πολύ περιορισμένο χρόνο!

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι το εξής:

“Δεν θα βοηθήσεις μόνο για μία φορά αν κάποιος σου το ζητήσει!”

Για να ζητάει ένα άτομο βοήθεια είναι γιατί την χρειάζεται πραγματικά! Η φορά όμως δεν είναι μία! Κανένας μα κανένας δεν έχει καταφέρει να αλλάξει σε μία και μόνο φορά.

Αυτό σημαίνει πως εάν πεις ναι και αποφασίσεις να βοηθήσεις, τότε να ξέρεις πως θα δεσμευτείς για κάποιο χρονικό διάστημα! Αν έχεις τον χρόνο και σου βγαίνει μέσα από την καρδιά σου να το κάνεις 100%

Εάν όμως έχεις λίγο χρόνο και προτιμάς στον ίδιο χρόνο να κάνεις κάτι άλλο τότε μην το διανοηθείς γιατί θα βάλεις μεγάλο μπελά στο κεφάλι σου και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

2.Όταν το αξίζει

Εφόσον λοιπόν κάποιος έχει τον χρόνο και θέλει να το διαθέσει σε συμβουλευτική, το επόμενο που έχει να ελέγξει είναι το αν αξίζει ο άλλος, σαν άνθρωπος.

Σε πρώτη φάση μου έρχεται στο μυαλό ότι για να βγει εκτός του εγωισμού του και να ζητήσει βοήθεια, αυτό και μόνο του σημαίνει κάτι! Προσωπικά θα του έδινα ένα 50%.

Το υπόλοιπο 50% όμως, που θα καθόριζε το αν θα ασχολιόμουν μαζί του, θα ήταν από άλλους παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις πράξεις του και τις αξίες του.

Πως να κάνεις Life Coaching – Πως να γίνεις Life Coach

3.Όταν έχουμε την ικανότητα

Το τρίτο και τελευταίο που θέλω να επισημάνω είναι η ικανότητα σου.

Η ικανότητα σου στο να διακρίνεις και να επηρρεάζεις τον απέναντι άνθρωπο είναι τρόμερα καθοριστική για την εξέλιξη του ατόμου!

Αντίστοιχα αν έχεις αυτήν την ικανότητα έρχεται και μια μεγαλύτερη ευθύνη! Άλλωστε η ηγεσία και η ευθύνη είναι οι δυο όψεις ενός νομίσματος.

Με την συμβουλευτική – Life coaching έρχεται και μια μεγαλύτερη ευθύνη είτε το κάνουμε δωρεάν είτε το κάνουμε επί πληρωμή!

Αυτό που θέλω να πω σχετικά με την ικανότητα είναι ότι αν δεν τα πας καλά στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο σου ζητούν βοήθεια τότε πες δεν γνωρίζω.

Είναι προτιμότερο να πεις δε γνωρίζω παρά να πεις ότι να ξέρω και μπορώ να σε βοηθήσω. Όταν δηλώνεις ότι δεν γνωρίζεις αφήνεις περιθώριο προσωπικής εξέλιξης. Όταν δηλώνεις ότι γνωρίζεις εκεί σταματούν όλα!

Γιατί οι άνθρωποι δεν αλλάζουν;

Οι άνθρωποι πολύ δύσκολα αλλάζουν και αυτό γιατί απαρτίζονται από μια ντουζίνα αξίες και άλλες τόσες και παραπάνω πεποιθήσεις. Αν βάλουμε στο παιχνίδι ότι κάποιος άνθρωπος ήρθε και κατέληξε σε μια συγκεκριμένη αξία μετά από πολλές φουρτούνες της ζωής..

Αυτό σημαίνει ότι έχει πορευτεί με αυτήν την αξία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και αντίστοιχα αυτό σημαίνει ότι αν του πεις πως έχει λάθος είναι σαν να του καταστρέφεις την έως τώρα πορεία του στη ζωή!

“Εκεί έρχεται ο εγωισμός και ο άνθρωπος αυτός σταματάει να σε ακούει ακόμα και αν γνωρίζει ότι όσα του λες είναι σωστά!”

Και αυτή είναι μία από τις συνθήκες που οι άνθρωποι δυσκολεύονται με το Life coaching!

Παρόλαυτα αν θες τόσο πολύ να κάνεις Life Coaching θα σου πω σε αυτό άρθρο τι πρέπει να γνωρίζεις οπωσδήποτε και ελπίζω να το εκτιμήσεις!

Τι συμβαίνει από άποψη νευροεπιστήμης στον εγκέφαλο;

Οι συμπεριφορές μας είναι βαθιά ριζωμένες στο νευρικό μας σύστημα με τη μορφή νευρικών συνάψεων.Οι νευροσυσχετισμοί αυτοί αποτελούν εργαλεία επιβίωσης και αποτυπώνονται στο νευρικό μας σύστημα.

Όταν κάνουμε κάτι για πρώτη φορά, δημιουργούμε μία νέα νευρική σύναψη! Ένα λεπτό νευρικό νήμα που μας επιτρέπει την μελλοντική πρόσβαση σε ένα συναίσθημα ή μία συμπεριφορά.

Αντίστοιχα, κάθε φορά που επαναλαμβάνεται μία συμπεριφορά, προσθέτουμε άλλο ένα νήμα στη νευρική σύναψη και έτσι η συγκεκριμένη σύναψη ενισχύεται. Με αρκετές επαναλήψεις και συναισθηματική ένταση μπορούμε να προσθέσουμε πολλά νήματα στην ίδια σύναψη.

Αυτό σημάινει ότι θα αυξηθεί η δύναμη του συγκεκριμένου pattern! (Συναισθηματικό ή Συμπεριφορικό Μοτίβο)Αυτό εξηγεί γιατί μπορεί στο παρελθόν δυσκολευτήκατε να αλλάξετε κάποιο συναισθηματικό ή συμπεριφορικό μοτίβο.

Δεν είχατε απλώς μία «συνήθεια», αλλά είχατε δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών νευροσυσχετισμών στο νευρικό σας σύστημα.

Εάν κατανοήσετε το τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο, τότε θα είστε σε θέση να ελέγξετε και να επηρεάσετε τον εαυτό σας, αλλά και τους άλλους.

Στην επιτυχία σου,
Λευτέρης Χατζηιερεμίας
www.morning.gr (Πάρε εδώ την δωρεάν μου εκπαίδευση)

Και κάτι τελευταίο! Κάνε κοινοποίηση αυτό το άρθρο ώστε να το δουν περισσότερα άτομα και μπες στην κοινότητα της Προσωπικής Ανάπτυξης στο Facebook.

>